Visade sidor under den senaste månaden

På den här bloggen ger vi tips m m för byggande, scriptande och klädskapande i Second Life.

Gå med i gruppen SEC - Swedish Educational Center!
Gruppens syfte är att bidra till medlemmarnas möjligheter att tillfredsställa sin kreativitet i Second Life.
Genom den kommer du att få inbjudningar, kursmaterial, texturer, mallar och intressanta objekt som du kanske kan ha nytta av i ditt skapande. Kontakta Kay Uggla: kay.uggla@gmail.com eller via IM!

SEC-gruppens medlemmar kan använda gruppens "notices" för att skicka ut sina egna skapelser, texturer råd och rön och gruppchatten för att få råd och dåd när man som mest behöver det i sitt skapande.
Vi hjälper varandra efter bästa förmåga att förverkliga våra kreativa drömmar!

Lärare, Byggare och klädskapare

Lärare, Byggare och klädskapare
Kay Uggla: kay.uggla@gmail.com och Snowy Montpark: snowychannel@gmail.com

En T-shirt; om mallar och texturer

Mer om texturer, mallar men också om hur man gör skuggor och veck.

En T-shirt,
där du kan lägga på din egen bild
är dagens övning på temat mallar och texturer!Då behövs mallar! Vi klarar oss inte utan dem! Och en bildbehandlare! Det finns många! Men du bör kunna göra transparenta texturer (bilder) med den. Förfarandet är tämligen likartade i de flesta bildbehandlare, så jag har valt att arbeta med Photoshop (PS) här.

Här hämtar du GIMP, ett bra bildbehandlingsprogram. Där hittar du också massor av bra anvisningar hur du använder programmet.

Bra Photoshopanvisningar hittar du här: Photoshop; Bra introduktion, information och hjälp!

Så till mallarna, som kan kännas lika tråkiga som blanketterna på vårt gamla Postverk! Men ack så värdefulla så fort man skall göra kläder med egna mönster och egen utformning!


Sådana hittar du här: Mallar mm för kläder
Det är en intressant site! Botanisera gärna lite i den! För där finns massor av kunskap för så väl kläder som för Byggande i allmänhet!

Jag har här valt att göra en T-shirt för när man gör en sådan använder man flera olika tekniker. Och en T-shirt med en bild kan ju vara trevlig att ge bort till någon man tycker extra mycket om! Eller hur?

Men vi börjar enkelt och ökar på svårighetsgraden. Grunderna finns dokumenterade här så att du kan öva själv och utveckla din egen teknik för kläder.

Så till uppgiften!
För att göra det lite enklare för oss idag, har jag lagt in en liten bild så att den ligger bra placerad för bilden på de vanligaste T-shirten.
Du hittar hela mallpaketet här:
http://www.mediafire.com/?d75wngm740pww0y som en Photoshop-fil, c:a 19 Mb och här:
http://www.mediafire.com/?k6apaapbrmlm6ma som en zippad fil, c:a 6 Mb.Välj en av dem och ladda upp den till din hårddisk.

Öppna din bildbehandlare och ladda upp den här filen som du såklart sedan spar bland mallar på din hårddisk!

Först hur man jobbar i Photoshop sedan hur man gör det samma i GIMP:

Men läs båda!
För det finns information och tips som är generella både under Photoshop- och under GIMP-beskrivningarna nedan!

Med Photoshop:
Du kan lägga till skuggor och veck genom att t ex använda de markerade verktygen:
 1. Penseln med en grå färgton ritar du skuggor och de mörkare partierna av ett veck. På samma sätt ritar du med vitt veckens ljusare partier.
 2. Färgtonen ställer du in här genom att klicka på symbolen
 3. Med de här verktygen förstärker du eller suddar till det du "ritat". Så att det ger ett synintryck av veck.

Dessutom är den här T-shit-"mallen"redan "tillskuren" så att du slipper klippa till tyget. Den har typisk ärmlängd för en T-shit!

Den har även ett lager för bekväm infärgning av tyget. Måla det bara i din önskade färg!
Jag har i mallen kallat lagret "ge T-shirten sin färg".
Du gör ett sådant lager själv i båda bildbehandlarna genom att addera ett lager, Ställa in lagrets "Mode" överst i informationsfönstret för lager när du har markerat det här lagret. Du väljer "Multiply, vilket betyder att lagret blandar sig med dina andra lager. Välj transparens till 75%.


Så finns det en annan sak som du kan experimentera med: Det är transparensen på tyget
vill man att man skall ana något av kroppen eller något plagg under T-shirten, skall man göra det lagret något transparent! Säg 80 - 95 %! Prova dig fram!

Så till bilden som du vill ha på din T-shirt:
Du kan enkelt ladda upp en bild, t ex .jpg eller .png direkt till Photoshop genom att dra den till din öppna bildbehandlare. Naturligtvis kan man "öppna" filen som vanligt också.

Öppna din bild som du vill ha på din T-shirt i din bildbehandlare. Gör en kopia av det lager som din bild hamnade på. Beskär din bild, så att verkligen bara det du vill ha med finns med i bilden. Vi gjorde kopian av lagret för att eventuellt kunna frilägga bilden så att de delar eller bakgrund i bilden, som du inte vill ha med på tröjan skall bli transparenta.


Friläggningsverktyget hittar du här i din verktygslåda (ser lika dant ut i GIMP).
Klicka på de detaljer du vill ha bort ur din bild och de blir streckmarkerade. Här kan du behöva ställa in tolerans för hur snävt urvalet för din markering skall vara. Det gör du här.
Vanligt värde skulle kunna vara så där en 10 till 30. Men du får prova dig fram
friläggningar är ett vanligt göra när man skall få till bra texturer för så väl kläder som byggprojekt i SL.


För att slippa en vanlig och ofta tidsödande friläggning av min bild på Ugglan, som bara är i svart/vitt, gjorde jag så, att jag med friläggningsverktyget klickade på någon del av "Ugglan" och sedan under "Select" valde "Select similar" och fick allt svart i bilden markerat. Därefter valde jag kopiera under "Edit". Och slutligen skapade jag mitt nya lager med bara den svarta streckritade ugglan genom att kopiera in den över lagret med skuggorna.

och så här blev min frilagda uggla! Jag valde att ha den transparent för att kunna färga T-shirten i vilken färg jag önskar senare. T ex i "Appearence" i SL.Och slutligen med verktyget "Free Transform" ge bilden rätt storlek och placering.
"Fri transform hittar du lättst genom att högerklicka på det nya lagret med den inkopierade bilden ("Ugglan"). Under "Free Transform" finns fler verktyg som gör det möjligt att flytta, rotera, formförändra ("Wrap") mm, bilden. Lägg, vrid och formförändra din bild så att den blir som du vill ha den!

Här vill jag göra er uppmärksamma på att vi alla inte har samma kroppsform! De som har en relativt slät överkrop kan med fördel bara lägga dit bilden och det blir bra! Men om man har t ex lite byst, bör man kanske sträcka ut bilden lite i mitten så att den inte kommer att se så "klämd" ut i mellan brösten. Man kan töja bilden med något av verktygen under "Free transform" , t ex med "Wrap".

Med GIMP:
Veck och skuggningar:
Ladda upp dina mallar i din bildbehandlare!
Lägg till ett nytt lager som skall bli ditt "tyg" i din T-shirt.


"Klipp till "tyget" så att det fyller ut mallarna och får kanter där du vill ha dem. Du gör det genom att radera med verktyget som ser ut som ett suddgummi. ställ in hur brett suddgummi du vill ha och hur du vill ha kanterna. Jag har här valt att ha skarpa kanter eftersom jag skall skära av ärmlängden.
Här vill jag passa på att uppmana dig att vara noggrann! För slutar inte ärmarna lika högt upp på så väl översida som undersida kommer det att se lite slarvigt ut!
Det samma gäller vid halslinningen.


Genom att med skuggor och dagrar kan vi skapa en illusion av veck. Det gör att vår T-shirt kommer att ge ett mer realistiskt intryck.
Ställ in lämplig färgton genom att klicka vid "1" i bilden ovan. Vi väljer en ljus grå ton.
Sedan väljer vi penselverktyget vid "2" i bilden. då öppnar sig ett fönster där vi kan ställa in penselns bredd, och kanter vid "3" i bilden. Där kan man också ange hur pass väl färgen skall täcka.


Nu är vi redo att dra några linjer som skall bli skuggor under våra veck.
Där efter byter vi färg vid "1" i bilden till en ren vit i det här fallet och "målar vitt där ljuset förväntas falla vid ett veck.
Beroende på om du vill markera t ex hur ljuset faller på bröst mm så lägger du in ytterligare skuggor och ljus.
Jag har i mallpaketet här lagt in två olika lager: ett standard för unisex och ett speciellt för henne, där skuggningar under brösten har lagts in.

För båda bildbehandlarna:
Under arbetets gång har vi sparat vårt arbete med sin mall och alla arbetsfler i bildbehandlarens format.


Till sist gör vi endast de lager synliga som vi vill ha med i vår slutliga textur och sparar det i en .png- fil som vi sedan överför till SL

Om du använder Phoenix som viewer kan du med fördel ladda upp din textur på prov till dess du känner att du har nått ett resultat som du är nöjd med och då ladda upp din slutliga textur, och först då betalar du för det!

Med den här mallen och färdiga vecken förenklas ditt arbete att göra T-shirts med den bild på som du önskat dig!

Nu är det bara att öva med din önskebild!

Kay Uggla

3 kommentarer:

 1. Ni är underbara, stort tack för allt ni gör för oss andra och alla värdefulla tips o länkar =)

  Kram

  SvaraRadera
 2. Har hittat ett par användbara "gratis borstar" till PS och GIMP, bla ögonfransar. -Många PS plugins funkar med GIMP -testa.
  http://www.obsidiandawn.com/eyelashes-photoshop-gimp-brushes
  http://www.techzilo.com/photoshop-brushes/
  http://www.techzilo.com/download-free-gimp-plugins/

  SvaraRadera
 3. Tack För er härliga uppskattning av vad vi gör!

  Tack Vanadis för dina länkar till bra tips!

  Just sådant här är den här Bloggen till för! Liksom SEC, ett forum för att stimulera allas vår kreativitet här i SL!

  SvaraRadera